Ахтем Чийгоз, один із заступників голови Меджлісу до кримського СІЗО потрапив ще 2014. Його росіяни звинуватили в тероризмі і незаконно засудили до 8 років ув’язнення. Його колега і побратим Ільмі Умеров почув м’якший вирок 2 роки спецпоселення. Та попри тиск і репресії жоден з них Україну не зрадив.

Десь за два тижні до цих подій, у мене було два представники з Москви, з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування. На ім'я президента Путіна, – я категорично відмовився. Ніхто мені не поставить умов, буду я чи не буду до Криму допущений. Я додому поїду обов'язково,
– заявив заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров.

Процес звільнення Чийгоза та Умерова був секретним. Дипломатичну крапку поставив президент туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Читайте також: Усі подробиці звільнення політв’язнів Умерова і Чийгоза

На прес-конференції, одразу після прильоту, чоловіки зізнаються – до останнього не знали, куди їх везуть. Повторного ув’язнення чи провокацій російських спецслужб – не бояться. Кажуть, зроблять все, щоб визволити всіх інших політичних в’язнів. З аеропорту звільнені в'язні вирушають на зустріч із президентом.

Дякую за мужність і стійкість духа і Ахтему і Ільмі. Я дякую Меджлісу кримськотатарського народу за те, що першим пріоритетом він ставить звільнення Криму і українського суверенітету, і прапора,
– зазначив Президент України Петро Порошенко.

Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза Петро Порошенко нагородив орденами. І сьогоднішню перемогу назвав першим кроком – у поверненні анексованого півострова. Вони ж самі за першої ж нагоди планують повернутися до Криму.