Раніше рівень забруднення повітря перевищував норму у 2 – 3 рази, повідомили представники ДСНС під час брифінгу.

Актуально Пил навколо Києва: наскільки небезпечно та як захиститися

Радіаційний фон в Києві, Київській області та зоні відчуження знаходиться в межах природних фонових значень,
– сказали у ДСНС.

Станом на 20 квітня якість атмосферного повітря в Києві покращилася. Це ж можна сказати і про Київщину та Житомирщину. Загалом концентрація пилу та залишків горіння близька до норми.

Що відомо про радіаційний на Київщині

  • Радіаційний фон на Київщині, і зокрема саме у зоні відчуження, нижчий за допустиму норму і становить 0. 12 мікрозівертів. Про це мер столиці Віталій Кличко розповів на брифінгу, відео з якого опубліковане на його сторінці у фейсбуці.
  • Цю ж інформацію підтвердив глава Держслужби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Він заявляє, що радіаційний фон на території Зони відчуження Чорнобильської АЕС, в Київській області та Києві не перевищує допустимих норм, проте рятувальникам доводиться працювати на окремих ділянках з підвищеним радіаційним забрудненням.
  • У Київській області нормальний радіаційний фон, показники забрудненості повітря нормалізувалися.

Пил, смог, дим
Як зменшити вплив забрудненого повітря для здоров'я / Інфографіка 24 каналу

Ситуацію із забрудненням повітря у Києві обговорили й в Офісі Президента 17 квітня на селекторній нараді. Під час неї відзначили, що смог над столицею не становить хімічної та радіологічної загрози, а радіаційний фон у Києві та області – у межах норми й не перевищує природних фонових значень.

Володимир Зеленський наполіг на тому, щоб Міністерство охорони здоров'я якомога частіше надавало рекомендації для тих, хто перебуває в зоні, де поширюється дим.

Як виглядає зона відчуження після пожежі: відео