Рішення суду можуть оскаржити. Але позивачі налаштовані рішуче. Кажуть, якщо доведеться, то звертатимуться до Європейського суду.

Читайте також: У сина було загострене почуття справедливості, – батько майданівця під час допиту в суді

Територія нафтобази неподалік Василькова, саме тут майже 3 роки тому сталася техногенна катастрофа. Тоді загорілися резервуари з пальним, палало кілька днів, загинуло 6 людей, завдано значної шкоди екології.

Звідси до подвір'я жителя села Крячки Івана Чепурди – менше кілометра. Чоловік із жахом пригадує пекельні дні червня 2015 року, коли спалахнула "БРСМ-Нафта". Тоді його евакуювали до Глевахи.

Отут усе чорне було. До пожежі у нас нормально родило все, нормально було! А після – немає ні вишні, ні яблука, ні картоплі, нічого не родить!
– розповів свідок пожежі на нафтобазі Іван Чепурда.

Сьогодні Іван у суді. Не сам, а з односельцями. Вимагають моральної компенсації за пережитий жах. Озброїлися висновками експертів, які підрахували: компенсація має становити 576 мінімальних зарплат, а це понад 2 мільйони гривень. Та суддя вносить корективи.

Позивні вимоги задовільнити частково, стягнути з товариств з обмеженою відповідальністю "Побутрембудматеріали", "Паркомтранс", "Укртрансоіл-2009" спричинену моральну шкоду у розмірі 60 тисяч гривень кожному,
– зазначив суддя Обухівського районного суду Олександр Зінченко.

Адвокат постраждалих Сергій Єлєнін каже: на таке не погодяться.

"Стосовно розміру задоволених позовних вимог, ми не задоволені! Ми будемо в цій частині подавати апеляційну скаргу", – запевняє він.

Цього разу у суді – менше 40 позивачів, загалом на відшкодування претендують 700 людей. Справу розглядають частинами, вже було 2 судових рішення на користь потерпілих. Їх оскаржують в апеляційних судах. Якщо цю справу селяни виграють, це буде прецедент. Досі виплатити моральну компенсацію у звязку із екологічною катастрофою зобов'язували лише у Європейському суді з прав людини.

Читайте також: На найбільшій у Сирії військовій базі пролунали вибухи: ЗМІ повідомляють про загиблих офіцерів

Загалом, за фактом пожежі на нафтобазі відкрито кілька кримінальних проваджень, зокрема, і щодо загибелі рятувальників. Чиновники обіцяли взяти розслідування під особистий контроль, але винних у трагедії яка забрала життя 6 людей і покалічила 16 досі не покарано. Саму ж нафтобазу закрили. Вона належить компанії "БРСМ-Нафта". Її власником за даними ЗМІ є Едуард Ставицький – колишній Міністр енергетики часів президента-втікача Януковича.