Як справи із вашими водійськими правами? Наскільки мені відомо, апеляцію перенесли на 27 лютого.

Так, саме так. Якщо пригадати спочатку, то Печерський суд мене позбавив прав на півроку із абсолютно комедійним формулюванням. Передовсім, свідок звинувачення, шановний капітан міліції, справляв враження, що він свідок захисту, бо коли у нього запитали, а що власне трапилося 29-го грудня, то він сказав, що не все пам’ятає, але, мабуть, усе написано правильно у рапорті, якого й немає. На питання, чи бачив він мене особисто за кермом, відповів – не бачив. А на питання, чому намагався зупинити мене, сказав, буцімто, щось перешкоджало йому роздивитися мій номер. Коли ж запитали, як він цей номер впізнав, що це мій, відповів, що запитав інший пост, який власне і повідомив номер. Супер! Тобто люди говорять про автівку, яку в цей час не бачать. У Києві не одне жовте авто і жодної впевненості, що це саме моє, не було.

Водночас, пан Яворівський (нардеп від "Батьківщини" Володимир Яворівський, - "24") дав покази, що від Поштової площі у Києві й до Межигір'я особисто кермував моїм авто, а мене тоді не було, зрештою, сам інспектор мене не бачив. Суддя подумав і вирішив, що покази Яворівського йому не подобаються. А пан капітан довів, абсолютно чітко й зрозуміло, що саме я рухався в авто. Мене позбавили прав під регіт журналістів.

Коли я вийшов із суду, то сказав, що зараз на вулиці морозяний зимовий день, але по рішенню суду це – тепла літня ніч, бо жодного зв’язку із реальністю у суду зараз немає. Хтось дає вказівку і всіх засуджують проти здорового ґлузду й очевидних фактів.

Тобто зараз не обвинувачення має довести мою провину, а я маю доводити, що не скоював нічого, доводжу це, а мене карають. Є такі люди, які не були на тому місці, а хтось на їхній автівці їхав на дачу, чи під час фіксування номеру авто помилилися цифрою і їх уже звинувачують. Зараз тисячі людей позбавили прав, інспектор за 5 хвилин намагався зупинити 200 машин, а інший інспектор зупиняв авта у двох місцях.

Проблема ще й у тому, що суди працюють виключно в гумористичному сенсі. Вони – порушники закону №1. Якщо бути відвертим, то до революції я їздив інколи на червоне світло чи через подвійну смугу, але з початком революції я став сумлінно дотримуватися правил. І саме відтоді мене регулярно штрафують і забирають права за те, чого я не робив. У мене враження, що виконувати закони – небезпечно, бо як тільки ти стаєш законослухняним громадянином, тебе починають пресувати по повній програмі.

У такому разі, які Ви узагалі покладаєте сподівання на апеляційний суд?

Я сподіваюся, що цього тижня у нас влада і опозиція вирішать питання стосовно усієї країни і усі ці абсурдні речі відіграватимуться назад, зокрема, суди почнуть працювати у нормальному режимі. І тоді, можливо, ми нарешті вийдемо на нормальну людську ситуацію. От і все, на що покладаюся.

Ви надалі кермуєте?

Так, ще два тижні можу кермувати автівкою.

Зважаючи на жахливі речі, які стаються із автомайданівцями – погроми авто, арешти, переслідування, побиття чи тортури, як у випадку із Дмитром Булатовим, – чи не боїтеся Ви сміливо брати участь у певних акціях?

Ви знаєте, усі, кому було страшно, мали 2,5 місяці, аби реалізувати свої побоювання стосовно ситуації. Були такі, що відійшли через тиждень-два чи місяць від початку діяльності руху, і ми розуміємо, що лякатися нам тепер пізно, бо якщо ми не переможемо і не доведемо до позитивного кінця ситуацію, нас усеодно не забудуть, тобто сенсу боятися немає ніякого.

Хочеться пояснити владі, що своїми діями вони не зупиняють, а розбурхують Майдан. Тобто діючи брутальним, а іноді просто дурним чином, вони спонукають людей до ескалації ситуації. Коли у людей стріляють, то їхні друзі приходять на барикади замість них, коли людей саджають чи б’ють, то вони всеодно повертаються на Майдан. Загалом, на Майдані – купа людей, які не хочуть повертатися у свій Луцьк, Донецьк, Рівне чи Луганськ, бо не хочуть переслідувань і розуміють, що повинні стояти тут до кінця, допоки не матимуть гарантії, що дома їх чіпатимуть поодинці. Тому Майдан й не розходиться і стоїть за справедливість, бо знає, що її немає ні у суді, ні у міліції, ні у Верховній Раді. І саме ця відсутність стриманості тримає Майдан.

Не отримували смс-повідомлень чи дзвінків, на кшталт тих, які отримує, приміром, Булатов, із погрозами?

Отримав черговий "лист щастя", що на мене влаштувала засідку міліція на Окружній дорозі, тоді, коли я сам відірвався від Автомайдану, за сіллю поїхав. Мене тоді одного впіймали, багато машин... і тут під’їхав Автомайдан. Ну й, мабуть, придумали мені якесь порушення.

Автомайдан надалі функціонуватиме?

От нещодавно їздив до головного ДАІшника Києва Куренного, їздили до лікарні швидкої допомоги, де виписували людей. Тобто, Автомайдан продовжує працювати в активному режимі допомоги. І навіть коли я їду до суду, то у телефонному режимі працюю в Автомайдані. І таким чином кожен виконує свою функцію. Відтак, влада фактично сама організувала структуру спротиву своїми безглуздими діями.

Що вам відомо про ситуацію, коли силовики напали на Автомайдан, багатьох побили й арештували, а очевидець навіть відзняла відео, начебто із машин виносять людей, ймовірно, уже їхні тіла?

Того дня я був в іншому місці, тому не можу цю ситуацію достеменнно прокоментувати. Але я знаю, що люди уже поверталися додому. Тоді не організовувалася жодна акція, на людей просто вчинили засідку, у Zello прослухали рації й напали на людей. Це просто був бандитський напад людей у формі. Поіменно ми, звісно, не можемо знати, хто саме це був. Не виключено, що хтось міг бути одягнений у форму "Беркута", бо ці люди поводилися як справжні бандити. Припускаю, що це був не київський "Беркут", а якийсь звірячий, який просто ненавидить Майдан і особисто хоче помститися за те, що люди мають іншу точку зору. Це уже перейшло на рівень особистих відносин і я розумію, що країну тепер потрібно рятувати від можливого військового протистояння, бо багато людей сьогодні налаштовані дуже радикально.

Зараз влада має зрозуміти, що повинна піти на поступки. Може й опозиція не отримає усього, чого хоче, але треба йти на поступки заради людей, аби не допустити кровопролиття і розколу країни. Завдання політиків – втримати країну в берегах нормальних стосунків між людьми.

А для цього потрібно припиняти "бєспрєдєл" фінансовий, податковий, судовий. І коли люди розуміють, що немає справедливості то виходять на Майдан, який є найактивнішою частиною суспільства країни, її "золотим фондом". Ці люди можуть розбудовувати країну. А влада, як правильно кажуть, вигартовує громадян пресуючи Майдан. І цих людей не можна уже буде "відфутболити" у суді чи побити у міліції без наслідків. І коли людина повертається із Майдану і їй кажуть "давай хабар", вона відповідає – "йди до біса, ніякого хабара, бо ми тебе просто поб’ємо", чи "прийдуть мої друзі і хабарів більше не буде". І ті, хто просить хабар, в шоці, бо ще такого не чули. І це — переформатування країни. З людьми уже не можна поводитися так, як це було раніше. І це — головний позитив Майдану, й чим довше стоїть Майдан, тим гірше владі.

Але люди стоять уже 3-ій місяць. Холодно і важко. Припускаєте, що люди можуть не витримати і повториться ситуація на Грушевського?

Може повторитися... Як і сам Майдан, що через певний час повторився, хоча ніхто у це не вірив і не був готовий. Якщо усі сторони не розумітимуть, до чого йде, то повториться й Грушевського. Влада має йти на суттєві поступки, які зрозуміють люди. Приміром, главою МВС потрібно ставити Віталія Ярему, чиє міністерство точно не пресуватиме людей на місцях і не переслідуватиме.

Ви прихильник чи противник радикальних дій?

Із самого початку я казав, що є противником радикальних дій і, що я проти немирного спротиву, але зараз уже й я кажу, що "Правий сектор" у мене особисто викликає повагу. Якщо спершу я ставився дуже негативно до усіх проявів насильства, то коли я бачу насильство з боку влади, розумію, що у цьому Майдані "Правий сектор" не може не викликати симпатій, бо він відповідає адекватно. Адже звірі, які одягнули міліцейську форму, розуміють тільки пряму відповідь. Я вважаю, що коли "Беркут" повитягав із машин, побив і познущався над безвинними людьми, то це справедливо, що вони отримали "коктейль Молотова".

Є закон і справедливість, а у нас вони розходяться: влада протизаконно б’є людей, і каже — а ви нам не відповідайте. Таким чином влада спонукає нас любити "Правий сектор". І якби не влада, то я б досі був противником "Правого сектору", але влада радикально змінила моє до цього ставлення. Бо я не знаю, як ще відповідати "звірям у формі". На нас подають до суду за те, що ми у крадений плац розбили яйце. Люди, та це ж крадений палац! Чому у Януковича можна кинути яйцем без правових наслідків, а за паркан Медведчука хочуть до 4 років в’язниці. Ми показували абсурдність, а тепер "Правий сектор" відповідає на злочини, які публічно і демонстративно чинить влада. І тепер за побиття "Беркута" люди дякують. Автомайдан пресували. Але святе місце пустим не буває і замість Автомайдану прийшов "Правий сектор": замість яєць, які летіли у паркан, з’явився "Правий сектор", який кидається "коктейлями Молотова".

Чи не побоюєтеся, що коли такі радикальні дії продовжаться, то може бути значно більше, аніж 5 жертв?

Я не хочу, аби вбивалі ні активістів Майдану, ні суддей. Це – моя позиція. Тож потрібно стримуватися, а влада повинна продемонструвати адекватну реакцію, бо своїм відношенням вона тільки радикалізує людей.


Розмовляла Ірина Вовк