В Україні не так давно вступив в силу закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності", так званий "антирейдерський" закон.

Що нового

Тепер нотаріуси, як і державні реєстратори, можуть проводити державну реєстрацію права власності та інших речових прав незалежно від місцезнаходження нерухомого майна, виключно в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, зауважила в коментарі сайту "24" юрисконсульт ТОВ "ХЕСТОРІЯ Україна-Плюс" Софія Стеценко. Виключення може бути встановлено лише на підставі рішення Міністерства юстиції України.

Як відзначає Стеценко, ввели таке поняття як внутрішній обмін між реєстрами речових прав і обтяжень та інших офіційних реєстрів, в тому числі і Єдиного державного реєстру судових рішень. Ця новація дасть можливість проводити реєстраційні дії без заявника, лише на підставі рішення суду, отриманого з реєстру в електронному вигляді. Однак коли саме ця норма запрацює – невідомо, каже Стеценко, оскільки законодавчо не визначили терміни введення її в дію.

В роботу підуть – усі державні реєстри

Нотаріуси та реєстратори під час здійснення нотаріальних та реєстраційних дій повинні використовувати доступ не лише до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і Державний земельний кадастр, а й усі інші державні реєстри, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, підкреслює юрисконсульт.

Таке нововведення, за словами Софії Стеценко, значно полегшує життя звичайним людям, оскільки звільняє їх від зайвих затрат часу та грошей на отримання відповідних витягів, так як нотаріуси та державні реєстратори тепер не мають право вимагати паперовий документ для підтвердження відомостей, які перебувають в цих електронних реєстрах, а зобов'язані особисто зайти до реєстру та перевірити цю інформацію.

Однак таке "задоволення" у разі вчинення нотаріальних дій буде коштувати трохи дорожче, ніж витяг у паперовому вигляді (0,025 – 0,04 мінімальної заробітної плати).

За терміновість попросять доплатити

Змінено також умови та розміри сплати адміністративного збору за проведення реєстраційних дій та за надання інформації з Державного реєстру прав.

Якщо ви бажаєте отримати адміністративну послугу в скорочені терміни, наголошує юрисконсульт ТОВ "ХЕСТОРІЯ Україна-Плюс", зобов’язані, в будь-якому випадку, сплатити передбачений для цього адміністративний збір, навіть якщо ви маєте пільги і звільнені по закону від сплати адміністративного збору за отримання цих послуг в загальні терміни.

Також додано одну додаткову умову для звільнення від сплати адміністративного збору, пояснює юридичний консультант, у разі проведення реєстраційної дії у визначені терміни (у зв’язку із необхідністю приведення документів у відповідність до законодавства України).

Однак до якого саме законодавства і які саме зміни будуть підпадати під дію цієї норми, наразі не визначено, каже експерт, що дає право державним реєстраторам на власний розсуд застосовувати цю норму.

Адміністративний збір – зменшився

Визначили єдині розміри адміністративного збору для усіх реєстрацій усіх видів прав власності. В результаті – зменшився і розмір адміністративного збору за державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс з 1 мінімальної заробітної плати – до 0,1 розміру мінімальної зарплатні.

Ввели додатковий адміністративний збір, а саме – за державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій в розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати,
– коментує Стеценко.

Вона наголошує: встановили чіткі розміри адміністративного збору за отримання інформації з Державного реєстру прав: за інформацію і витяг в паперовому вигляді – 0,025 мінімальної заробітної плати, за інформацію і витяг в електронному вигляді – 0,0125 мінімальної заробітної плати, за отримання інформації адвокатами і нотаріусами під час вчинення реєстраційної дії – 0,04 мінімальної заробітної плати.

Для спадкоємців – спрощення

Серед іншого – можна буде проводити реєстрацію права власності за наявності в державному реєстрі речових прав інформації про обтяження, якщо підставою для цього є свідоцтво про право на спадщину. За словами Стеценко, ця зміна дозволить навести лад в реєстрі щодо реальних власників речових прав та значно полегшить питання переоформлення права власності для спадкоємців, які дуже часто не мають достатньо грошей, щоб сплатити борг за померлого і зняти обтяження.

Паперові витяги – повернули

У новому законі збільшено строк державної реєстрації іпотеки й обтяжень з 24 годин до 2 робочих днів. З одного боку, вважає юрисконсульт, це добре і мінімізує допущення помилок при оформленні цієї реєстраційної дії, однак, з іншого – ці строки настільки розтягнуті, що знижують її ефективність.

Водночас знову повернули паперові Витяги з підписом державного реєстратора та печаткою, як документи, що видаються за результатами проведення реєстраційної дії, підкреслює експерт.

Нотаріуси тепер не мають право зберігати у себе паперові матеріали реєстраційних справ – це право надали виключно органам місцевих рад міст обласного або республіканського значення АРК, державним адміністраціям Києва, місту Севастополь та міським, районним державним адміністраціям за місцем знаходження майна.

Берегтимуть 10 років

Разом з тим у новому законі визначили строк зберігання паперових матеріалів реєстраційної справи – 10 років. Після цього строку уповноважений орган на власний розсуд вирішує чи є дана справа особливо цінною і чи є необхідність надалі зберігати її в паперовому вигляді, зазначає Стеценко. Як результат – більша частина справ буде знищена через 10 років і залишаться лише її електронні копії.

Можливо, це і добре, вважає експерт, оскільки допоможе позбавитися від зайвих нагромаджень паперів, однак як бути, якщо в наш час електронні носії дуже часто виходять з ладу? Це може призвести до втрати документів, переконує Стеценко, що засвідчують право власності на майно, а отже і до "рейдерського захоплення цього майна".

Запобігти "рейдерству"

Відповідно до закону, Єдиний державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень тепер містить, окрім іншого, ще й інформацію про документ, яким посвідчується та чи інша реєстраційна дія. Ця норма є дуже позитивною, наголошує юридичний консультант, оскільки дає можливість перевірити чи дійсно той самий документ надається заявником в паперовому вигляді. Тим самим це дає змогу пришвидшити виявлення фактів підробки документів і сприяти запобіганню "рейдерства".

Також, збільшено строки для оскарження до Міністерства юстиції рішення, дій чи бездіяльності, пов’язаних з реєстрацією речових прав з 30 до 60 календарних днів. Це в свою чергу, збільшує можливості застосування на практиці цього права на оскарження.

Камеральність та кримінальність

Законом закріплено порядок здійснення Міністерством юстиції України контролю за реєстраційними діями та притягнення винних осіб до відповідальності, зокрема і кримінальної. За словами Софії Стеценко, ввели в цій сфері конкретні види перевірок, в тому числі і камеральні (тобто без виходу на підприємство).

Одночасно було значно посилено адміністративну відповідальність за допущені порушення та визначено кримінальну відповідальність на підставі нової статті Ккримінального кодексу України. Такі зміни, вважає Стеценко, є позитивними, однак головне, щоб вони запрацювали.

Ключі для цифрового підпису

Відтепер також ввели новий термін – захищений носій особистих ключів електронно-цифрового підпису. При цьому, наголошує фахівець, прописали обов’язковість застосування нотаріусами та державними реєстраторами саме посилених ключів електронно-цифрового підпису. Ця зміна є необхідною і позитивною, додає Стеценко, оскільки дає можливість належним чином захистити електронно-цифровий підпис та знизити можливість уникнення відповідальності, якщо власник цього підпису вчинив протиправні дії.

Читайте також: Грошова компенсація за житло учасникам АТО та їх родинам: отримувати по-новому