У Києві на вулиці Льва Толстого правоохоронці зупинили автомобіль Mercedes, щоб зробити зауваження водію, який забув увімкнути фари. Як пише "Київ Оперативний", зазвичай за такого правопорушення поліція лише дивиться документи, перевіряє у базах, попереджає і відпускає. Однак ця конкретна ситуація склалася інакше.

Біографія Хто такий Володимир Слончак: скандали з побиттям та підробкою документів

Як відомо, за кермом авто перебувала Людмила Костенко – депутатка Київської міської ради, яка, "за попередніми даними, перебувала у стані алкогольного сп'яніння". Її пасажир – заступник міського голови Віталія Кличка Володимир Слончак.

Згодом у мережу потрапило відео з реєстратора одного з патрульних. На ньому чітко чути, як на прохання продемонструвати документи Костенко спокійно відповідає: "хлопці, у вас будуть проблеми".

Сам ж Слончак такого спокою не поділяв. Він почав кричати на копів, вживаючи нецензурну лексику та демонструючи свою відверто хамську манеру розмови. Згодом чиновник почав хвалитися місцем своєї роботи.

Факти про порушницю Що відомо про Людмилу Костенко, яка потрапила в скандал з поліцією

Не грузиться "Дія"? А чому не грузиться? Ну то поїхали до мене на роботу, там подивимся. Поїхали до мене в КМДА. У тебе чому не грузиться, питаю?
– сказав Володимир Слончак.

Згодом коли патрульний намагався поговорити з Костенко, яка була водієм авто, Слончак вигукував різні вигуки просто йому під вухо. Тоді штовхнув копа, вдарив його, опинився на асфальті та був затриманий за напад на працівника поліції.

Слончак вдарив поліцейського: дивіться відео з реєстратора

Автомобіль відправили на штрафну стоянку, поліцейському надали медичну допомогу, нападника ж затримали. Депутатка Костенко відмовилася проходити будь-які тести на наявність алкоголю в крові.

Щодо неї склали адміністративний протокол про керування транспортним засобом у нетверезому стані. За це їй загрожує штраф 10 тисяч 200 гривень і позбавлення прав на рік.

Володимира Слончака відправили у тимчасовий ізолятор, де він очікує на обрання запобіжного заходу. Як повідомляє Obozrevatel з посиланням на власні джерела, йому туди викликали швидку. У столичного чиновника, буцімто є хронічні захворювання.

Позиція поліції

У Міністерстві внутрішніх справ наголосили, що будь-хто, не залежно від посади, відповідатиме перед законом за недотримання законних вимог працівника поліції.

Відтак проти Володимира Слончака відкрили кримінальну справу за фактом погрози чи насильства щодо працівника поліції. Йому загрожує до 5 років за ґратами.

Там зауважили, що у нападника були явні ознаки алкогольного сп'яніння. Хоча проблеми з вимовою вчувалися і на опублікованих відео.

Затримання заступника голови КМДА Слончака та спілкування поліції з депутаткою Костенко: дивіться відео

Що каже Кличко про свого заступника

Міський голова столиці Віталій Кличко спершу зреагував на інцидент у соцмережах. Він повідомив, що нібито вже схвалив рішення, яке буде оформлене документально.

Пізніше під час свого щоденного брифінгу столичний мер заявив про звільнення Слончака та перепросив у працівників поліції за цей інцидент.

Я не раз говорив, що нікого покривати не буду. Володимир Слончак повинен відповідати за свої вчинки за законом, як і кожен громадянин України,
– заявив Віталій Кличко.

Що відомо про Володимира Слончака

  • Слончак із 2016 року очолював управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради.
  • З 12 грудня 2018 року – заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.
  • З 2015 року – представляє громаду Києва у Наглядовій раді приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд", обіймаючи посаду голови Наглядової ради.

Зауважимо, про Слончака уже кілька разів згадували у ЗМІ:

  • 24 квітня 2017 року дорогою з Києва до Василькова між двома учасниками дорожнього руху стався конфлікт: водії влаштували перегони на дорозі, а пізніше на території пожежної частини у Василькові влаштували стрілянину. Одним з учасників інциденту був Володимир Слончак.
  • 17 вересня 2019 року невідомий у під'їзді житлового будинку в Києві побив заступника голови КМДА Володимира Слончака (наслідком нападу стали закрита черепно-мозкова травма і струс головного мозку).