Міністерство юстиції запросило в Лук'янівське СІЗО близько сотні репортерів. Мета такої екскурсії – показати суспільству, що відбувається в застінках пенітенціарної системи.

Для показу журналістам заздалегідь заготовили дві камери для утримання арештантів. Приміщення пусті, розмовляти з в’язнями заборонено законом. У першій кімнаті на столі розкладена картонна гра та дошка для шахів. Інтер'єр іншої – більш розкішний – стіни оздоблені пазлами та іконами, а на віконних ґратах жовто-синя стрічка.

Читайте також: Яке місце у світі посідає Україна за кількістю засуджених

Представники влади, які зазвичай намагаються представити все кращим, ніж є насправді, навпаки, розповідають – як все погано. Ще й яскраво це демонструють. За вимогою заступниці міністра для журналістів відкрили ще одну камеру, яку до цього показувати не планували.

В камері навіть встановлена душова кабіна, а на стіні висить рідкокристалічний телевізор. Все куплено за гроші в’язнів. Причина такої відвертості з боку влади проста – СІЗО хочуть перенести за межі столиці.

Читайте також: Луценко разом з Грицаком приїхали з перевіркою у СІЗО Служби безпеки

Чиновники запевняють, що це міжнародний досвід. Інвесторів начебто вже знайшли, але подробиць поки не повідомляють. За словами чиновників, переселення СІЗО з центру Києва буде на користь і арештантам, і людям, які мешкають у цьому районі.

Та український досвід показує – рідко маніпуляції з коштовною столичною землею і багатомільйонними тендерами відбуваються так прозоро, як обіцяють представники влади.