Що думає громада про роботу місцевих копів та чи відбулися зміни у їхньому житті – читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Зґвалтування у Кагарлику: нова адвокатка потерпілої розповіла про її стан

Жителі Кагарлика говорять, що перші 2 тижні після інциденту у відділку поліції було дійсно моторошно – зокрема, важко було і в психологічному плані. Зараз все трохи спокійніше, проте довіри до місцевих правоохоронців немає.

"Спочатку все було на нервах. А зараз, як було, так і лишилося", – сказав один з місцевих мешканців.

Громаду не долучили до стеження за атестацією

Про відсутність кардинальних змін каже і місцевий активіст Максим. За його спостереженнями, суспільство покращення в роботі правоохоронної системи не бачить. Окрім того, активіст обурений, що до атестаційної комісії правоохоронців не долучили жодного спостерігача із громади.

"Дійсно, є працівники поліції, від яких хотіли б почути відповіді на багато запитань. Є звісно й ті, до яких питань немає. Але загалом для того, аби відбувся діалог – хотілося б, аби запитали думку людей. Ми, на жаль, зараз цього не побачили. Минув місяць часу – і змін не відбулося. Я думаю, що їх і не відбудеться через те, що або реформа робиться швидко, або вона не робиться взагалі", – пояснив місцевий житель Максим Воловенко.

Коли будуть відомі результати атестації

Хто залишиться, а кого звільнять – стане відомо після 3 липня. Саме тоді завершиться перевірка поліцейських. За словами тимчасового очільника Дмитра Литвина, керівника у відділі поліції, можливо, не буде взагалі. На його думку, за місяць особовий склад став більш вмотивованим.

"Особовий склад, як на мене, зараз є бойовим. Це нормальна робоча одиниця. Практично майже ні до кого немає питань. Бачу, що весь колектив повірив у себе, повірив, що може щось позитивне відбуватися. Мені здається, що всі налаштовані на нормальний робочий лад", – зазначив тимчасовий очільник Дмитро Литвин.

Читайте також Зґвалтування у Кагарлику: все було ще жорсткіше і страшніше

Поки поліцейських перевіряють, сумнозвісний відділок поліції спорожнів. На робочих місцях лише деякі співробітники. За словами поліцейського Володимира, який у відділку працює 2 тижні, його не надто бентежить ситуація, яка тут відбулась.

"Особисто мене нічого не бентежило. Так склалося. В ситуації ні керівники, ніхто інший не винен. А от ті люди (які вчинили злочин – 24 канал) понесуть покарання згідно з законом", – сказав співробітник Кагарлицького відділу поліції Володимир.

Жінці так і не надали охорону, процес затягують

Нині вже колишні поліцейські – Сергій Сулима та Микола Кузів – за ґратами. Їхню справу перекваліфікували на тортури. Вони ґвалтували, били, знущались над жінкою, яку викликали в поліцію як свідка. Сама жертва вдома, а за місяць їй так і не надали охорону. Процес бюрократично затягують, кажуть її адвокати. Троє відомих юристок взялися захищати жінку, бо вважають справу вкрай важливою.

Це маркерна справа, яка може показати, наскільки свавільні можуть бути державні і правоохоронні органи, які покликані захищати закон. Справа, яка може показати, що така насильницька поведінка не просто неприпустами, а що повинні люди нести максимальну відповідальність,
– наголосила адвокатка постраждалої від дій поліцейських Тетяна Козаченко.

Сама 25-річна Неля має на пресконференції розповісти деталі справи 25 червня. Саме тоді виповнюється місяць, як країна дізналась про те, що відбулося у відділку поліції на Київщині.

Зґвалтування у Кагарлику: основне

Жінка звернулася до лікарні 24 травня 2020 року. Вона заявила про побиття та зґвалтування правоохоронцями. Як з'ясували пізніше, напередодні, 23 травня, її викликали в Кагарлицьке відділення поліції на допит. Там правоохоронці прикували її наручниками, знущалися, стріляли над головою з вогнепальної зброї, а після цього зґвалтували.

Після зізнання жінки, 25 травня 2020 року співробітники департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції затримали двох поліцейських Кагарлицького відділу поліції (Київська область) за підозрою у зґвалтуванні. Ними виявились 35-літній начальник сектору кримінальної поліції Микола Кузів та 29-річний оперуповноважений Сергій Сулима. Поліцейських звільнили з органів та взяли під варту.